2019 04 Willem 1

23-04-2019, 20.15 uur

Oranjelezing in de Scheppingskerk,
Van Poelgeestlaan 2, 2352 TD Leiderdorp

'Willem I, keurige koopman-koning,
maar ook absolutistisch regeerder,
lezing door Dorine Hermans

i.s.m. Oranjevereniging Leiderdorp
Toegang vrij. Lezing duurt één uur.

Wat is van belang van het persoonlijk leven van koningen/koninginnen voor de geschiedschrijving. Willem I was de enige absolutistisch regerende Oranje-koning.
Sinds de wetenschappelijke biografie (2013) van historicus Jeroen Koch weten we pas dat Willem I niet alleen een keurige koopman-koning was, maar dat hij ook op uiterst klungelige en bloedige wijze België heeft verspeeld. Zonder hem waren we misschien nog één Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
In Belgie kent iedereen de tien W's: WIJ WILLEN WILLEM WEG WILDE WILLEM WIJZER WORDEN WIJ WILDEN WILLEM WEER. In Nederland kent niemand die W's. In Nederland op school vaak alleen maar lofredes op Willem I.2019 04 DorineHermans

De kenner van het Koninklijk Huis heeft vele spraakmakende getuigenverslagen over Willem I en gaat in op de enorme kloof die er was tussen ‘voor·en achter de schermen’ en hoe deze te verklaren was. Daarnaast zal haar verhaal de nodige opmerkelijke anekdotes kennen.
Dorine Hermans (1959) is een Nederlandse historica, journaliste en schrijfster. Zij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Zij publiceert sinds 1986 voor Elsevier, de Volkskrant en NRC Handelsblad.