2020 05 Mommers Bernini Apollo

12-05-2020, 20.15 uur

Kunst & Cultuur in de Scheppingskerk,
Van Poelgeestlaan 2, 2352 TD Leiderdorp

Caravaggio Bernini.
Barok in Rijksmuseum A'dam
lezing door Birgitte Mommers

afgelast door Rijksoverheid

Het is een dramatische tegenhanger van de ingetogen en sobere cultuur van het protestantisme in onze 17e eeuw: de Italiaanse barok. Toch wordt de kunst van onze Gouden Eeuw begrijpelijker door te kijken naar deze dynamische en dramatische Italiaanse schilder- en beeldhouwkunst.

Aan het einde van de 16e eeuw arriveerde Caravaggio (1571-1610) in de 'Eeuwige Stad' Rome, waar hij schilderijen vervaardigde die bol stonden van de dramatiek, en die de toeschouwer wisten te raken. Hij maakte daartoe onder andere gebruik van het clair-obscur. Een aantal jaar na Caravaggio's overlijden ontketende Bernini (1598-1680) met zijn dramatische, dynamische beeldhouwwerken een even grote revolutie. De barokke stijl van deze twee kunstenaars vond veel navolging in Rome en ver daarbuiten, en kwam zelfs terecht in de Noordelijke Nederlanden. Volgens de kunstenaars van de vroege barok zijn verwondering en verbazing de belangrijkste emoties om op te roepen met kunst.

Kunsthistorica Birgitte Mommers plaatst de Italiaanse barok in een historisch kader, maar richt onze aandacht vooral op een selectie van de mooiste topstukken zoals Bernini’s Medusa en Caravaggio’s Narcissus. U ontdekt welke thema’s en motieven de kunstenaars hanteerden, en hoe hun kunstwerken de toeschouwer moesten raken.
Expositie 'Caravaggio─Bernini' is te zien in het Rijksmuseum Amsterdam
t/m 13 september 2020.

Birgitte Mommers, Art & Leisure