2012 12 WFossen AndersZorn

08-12-2020, 20.00-21.30 uur

Online-lezing vanuit uw eigen stoel

Anders Zorn - De Zweedse idylle.
Schilder, etser en beeldhouwer.
Lezing door Wendy Fossen

 

Exclusief voor eigen leden. Vooraf aanmelden -via de gele button- vanaf 29 november 2020.
Op later tijdstip volgt nadere instructie.
Maximaal 100 leden kunnen deelnemen.

Op de werken van plein-air kunstenaar Anders Zorn (1860-1920) zien we idyllische en natuurgetrouwe voorstellingen die we veelal nog steeds identificeren met het Scandinavische leven: van in klederdracht gehulde, dansende stelletjes tijdens midzomernacht tot zwoegende arbeiders op het land. Hij werkte in een realistische stijl, vaak met sterke invloeden vanuit het impressionisme.

Uit angst dat de traditionele manier van leven zal verdwijnen, ontpopt de Zweedse kunstenaar zich net als veel Europese tijdgenoten rond 1900 als chroniqueur van zijn thuisland. Zorn reist voor zijn succesvolle carrière de wereld over en portretteert de groten der aarde. Maar in zijn Zweedse werken zien we een kosmopoliet die na al zijn reizen pas echt verliefd wordt op zijn thuisland.

Het blijft niet bij schilderen alleen. Zorn en zijn vrouw verzamelen traditionele stoffen, houten paarden en andere folkloristische objecten. Ze zijn zelfs zo vastbesloten de lokale cultuur te bewaren dat ze uiteindelijk hun eigen openluchtmuseum in zijn geboorteplaats Mora in Zweden beginnen, dat tot op de dag van vandaag te bezoeken is.

In Kunstmuseum Den Haag bewondert u zijn eerste Nederlandse overzicht van o.a. 150 schilderijen, aquarellen en etsen.  Expositie 10-10-2020 t/m 31-01-2021

Wendy Fossen is kunsthistorica en heeft haar eigen bedrijf Casa dell'Arte.
Zij geeft lezingen en cursussen, werkt als museumgids, verzorgt stadswandelingen en begeleidt reisgroepen.