2021 04 Dobrowolski Marrakech

13-04-2021, 20.00-21.30 uur

 

Marrakech,
online·lezing verzorgd door
Krzysztof Dobrowolski-Onclin

 

Exclusief voor eigen leden. Vooraf aanmelden -via de gele button- vanaf 3 april 2021.
Maximaal 100 leden kunnen deelnemen.

In Marrakech staat een immense paleisruïne die geïnspireerd was op het Alhambra in Granada en die de grootsheid van de toenmalige hoofdstad destijds moest benadrukken. Marrakech is een Berberstad waar het bontgekleurde Djemaa el Fna plein het beste van getuigt. Marrakech is een prachtige, bijzondere en veelzijdige stad, van de traditionele soeks tot de kleurrijke botanische tuin Jardin Majorelle.

Zoals de meeste Marokkaanse steden bestaat Marrakech uit een oud stadscentrum ‘Medina’ met daarom heen de nieuwe wijken. De ‘Ville Nouvelle’ kenmerkt zich door brede straten en grote, statige gebouwen. Toch is de Ville Nouvelle minstens zo authentiek als de Medina.

De moskee Koutoubia is tot op heden de grootste moskee in Marrakesh.
De naam is ontleend aan het Arabische al-Koutoubiyyin en betekent ‘bibliothecaris’.
Dit omdat vroeger bij deze moskee vele verkopers hun manuscripten probeerden te verkopen. De toren is 69 meter hoog. Rondom de Koutoubia moskee zijn restanten van pilaren te ontdekken. Dit zijn de fundamenten van de originele moskee. Na de voltooiing van de minaret bleek dat de originele moskee niet goed gericht was op de heilige stad Mekka en daarop werd bevel gegeven de Koutoubia moskee volledig te herbouwen.

De minaret van de Koutoubia diende als voorbeeld voor de Giralda-moskee in Sevilla, die op zijn beurt weer model stond voor duizenden kerktorens in Spanje en Oost-Europa. Ook vele bouwwerken in de Verenigde Staten van Amerika en Rusland (in de Stalinistische periode) zijn geïnspireerd op de Giralda.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin sloot in juni 2019 het seizoen van de Kunstkring af met de lezing ‘Artistieke stroming ‘Jong Polen’, Art Nouveau in Krakau rond 1900’.

Vanaf 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onderwerp te beperken.
Vanaf het begin van de ‘Corona-tijd’ heeft hij zich met zijn Bureau Boeiend toegelegd op het maken van online-lezingen.

BureauBoeiend.nl