2014 00 Kunstkring Zwart

08-06-2021, 20.00-21.30 uur

 

Anish Kapoor, beeldhouwer
Sculpturen in de openbare ruimte
online·lezing door Sophie Tutelaers

 

Exclusief voor eigen leden. Vooraf aanmelden -via de gele button- vanaf 29 mei 2021.
Maximaal 100 leden kunnen deelnemen.

Anish Kapoor (1954) is geboren in Bombay, India en emigreerde in 1972 naar Engeland.
Zijn beeldhouwwerk wordt door zowel de westerse als de oosterse cultuur beïnvloed.
Kapoors werken zijn in musea over de gehele wereld te vinden.
Museum De·Pont, museum voor hedendaagse kunst in Tilburg, was de rijzende ster Anish Kapoor al sinds 1992 op het spoor. Naast een tweetal werken die in de architectuur van De·Pont zijn geïntegreerd, telt de vaste collectie onder andere nog meerdere sculpturen en enkele schilderijen.

Kapoor werkt veel met grote gebogen spiegelende oppervlakken. Een kunstwerk waar verschillende versies van gemaakt zijn is de Sky Mirror. Dit is een schotelvormige spiegel van roestvast staal en van soms wel tien meter in doorsnee. Hierin is de wereld ondersteboven te zien. In Nederland is bij Museum De Pont op het voorterrein een versie van dit werk te zien.

Voor Kapoor is een kunstwerk in de eerste plaats een object dat aanzet tot interactie.
Hij gebruikt daarvoor zeer uiteenlopende vormen en materialen om dat doel te bereiken.
Zijn sculpturen van glanzend gepolijst metaal activeren niet alleen het oog, maar ook het menselijk lichaam. Door zich te verplaatsen brengt de kijker de gereflecteerde ruimte in beweging.

Sophie Tutelaers (1977) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze studie sloot ze af met een materiaaltechnische studie naar schilderijen, tekeningen en aquarellen van Vincent van Gogh in de collectie van het Kröller-Müller Museum. Na het behalen van haar eerstegraads onderwijsbevoegdheid aan de Radboud Universiteit van Nijmegen geeft Sophie allerhande cursussen kunst- en architectuur­geschiedenis, lezingen rond kunsthistorische onderwerpen en begeleidt ze excursies in verschillende musea.